Флор и лавр

Молитвы о здравии и защите животных

Молитва Власию Севастийскому об исцелении животного

Преблаженне и приснопамятне священномучениче Власие, дивный страдальче и предстателю наш теплый, по отшествии тво­ем в жизнь вечную призывающим твое святое имя пособствовати и во всяких прошениих услышанным быти обещавый!

Се ныне к тебе, угоднику Божию, яко ко истинному ходатаю спасения притекаем и смиренно молимся: предстани нам в помощь, узами грехов связанным, подвигнися на всемощныя твоя к Богу молитвы и помолися о нас, грешных;

тя бо, недостойнии, призывати на заступление дерзаем и желаем от всех грехов наших тобою свобождение получити.

О святче Божий Власие!

В сокрушении и смирении сердца на­шего пред тобою припадаем и молимся: осияй нас, омраченных наветы вражиими, светом благодати свыше, да в нем ходяще. не преткнем о камень ног наших.

Тя, яко сосуд в честь избранный и исполненный благодати Божия, молим:

сподоби нас, грешных, от исполнения твоего желаемое прияти и исцели наша душевныя и телесный язвы, грехом же нашим прощение и душевному и теле­сному нашему здравию и спасению полезное у Господа испроси,

да всегда прославляем Отца и Сына и Святаго Духа и твое милостивное предстательство о душах и телесех наших, ныне и присно и во веки веков.

Аминь.

Флор и Лавр

Флор и Лавр


Чудо о Флоре и Лавре (новгородская икона, конец XV века)

Умер

II век

Почитается

в Православной и
Католической Церквях

В лике

мучеников

День памяти

в Православной церкви — 18 (31) августа, в Католической церкви — 18 августа

Покровитель

лошадей

Подвижничество

мученическая смерть

Медиафайлы на Викискладе

Флор и Лавр (II век) — раннехристианские мученики, пострадавшие в Иллирике. Известны только по житийной литературе. Почитаются Православной (память 18 (31) августа) и Католической (память 18 августа) церквями; на Руси считались покровителями лошадей.

Жизнеописание

Согласно житию, Флор и Лавр были родными братьями, с юности уверовавшими во Христа. Их, как известных каменщиков, правитель Иллирика направил к правителю соседней области для построения нового языческого храма. Братья отдавали полученную плату бедным и проповедовали им Христа. Успеху их проповеди способствовали чудеса, самым известным из которых стало исцеление сына языческого жреца, после чего исцелённый и его отец стали христианами. В новопостроенном храме, в который ещё не были внесены идолы, Флор и Лавр вместе с обращёнными ими христианами совершили совместную молитву, а после этого уничтожили идолов, предназначенных для перенесения в храм.

Все участники этих событий были схвачены и сожжены, а Флор и Лавр были отправлены обратно в Иллирик. Флор и Лавр исповедали себя христианами перед правителем, после чего были брошены в колодец и засыпаны землёй. Впоследствии их мощи были обретены нетленными и перенесены в Константинополь, где их видели русские паломники Антоний и Стефан Новгородец в 1200 и 1350 годах соответственно.

Предание утверждает, что сразу после обретения мощей Флора и Лавра прекратился падёж скота. В связи с этим, на Руси эти святые почитались как покровители лошадей. В древних русских иконописных подлинниках указывается, что на иконах святые Флор и Лавр должны быть написаны с лошадьми.

В художественной литературе

В «Войне и мире» Флор и Лавр упоминаются в простодушной молитве Платона Каратаева:

Помолчав несколько времени, Платон встал.
— Что ж, я чай, спать хочешь? — сказал он и быстро начал креститься, приговаривая:
— Господи, Иисус Христос, Никола-угодник, Фрола и Лавра, господи Иисус Христос, Никола-угодник! Фрола и Лавра, господи Иисус Христос — помилуй и спаси нас! — заключил он, поклонился в землю, встал и, вздохнув, сел на свою солому. — Вот так-то. Положи, боже, камушком, подними калачиком, — проговорил он и лег, натягивая на себя шинель.
— Какую это ты молитву читал? — спросил Пьер.
— Ась? — проговорил Платон (он уже было заснул). — Читал что? Богу молился. А ты рази не молишься?
— Нет, и я молюсь, — сказал Пьер. — Но что ты говорил: Фрола и Лавра?
— А как же, — быстро отвечал Платон, — лошадиный праздник.

— «Война и мир», т. 4, гл. 12. > Прочее

В 2011 году Святейший Патриарх Кирилл своим указом благословил считать церковным праздником ветеринаров день памяти святых мучеников Флора и Лавра.

> См. также

  • Фрол и Лавёр лошадники — день народного календаря

Примечания

  1. Указом Святейшего Патриарха Кирилла день памяти святых мучеников Флора и Лавра (18/31 августа) объявлен церковным праздником ветеринаров // Правительство Астраханской области. — 2011. — 31 августа.
  • Димитрий Ростовский. Память святых мучеников Флора и Лавра // Жития святых : 18 августа. — 1903—1911.
  • Максимов С. В. Лошадиный праздник // Нечистая, неведомая и крестная сила. — СПб.: Товарищество Р. Голике и А. Вильворг, 1903. — С. 448—454.

Словари и энциклопедии

Мученики Флор и Лавр Иллирийские

Кондак 1

Избранную двоицу пресветлую, Христу спострадавшую даже до крове, Флора преблаженнаго и Лавра всечестнаго, в песнех, вернии, почтим духовных и, яко молитвами сих от бед избавляеми, благодарственно вопием, зовуще:

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Икос 1

Ангельстии чини яко сликовники прияша вы, блаженнии мученицы, егда по страдании своем Престолу Господню предстасте, во еже со всеми, кровию Агнца Божия запечатленными, взывати «Осанна!» Седящему на Престоле. Мы же, бреннии, на земли, о таковой славе вашей дивящеся, восхваляем вы сице:

Радуйтеся, Христу последовавшии верою;

радуйтеся, крест Его, яко ярем, вземшии.

Радуйтеся, кровию Агнца Божия искупленнии;

радуйтеся, и своея крове Христа ради не пощадевшии.

Радуйтеся, смертию красною Христови спогребшиися;

радуйтеся, жизни источник обретшии.

Радуйтеся, путь узкий, прискорбный прошедшии;

радуйтеся, яко отверзошася вам райския двери.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 2

Видяще, яко многа мзда на небесех дана святым страстотерпцем, потщимся, вернии, тех житие земное прилежно разсмотревше, от сего научитися, колико может вера, деяньми споспешествуема, како воздвизает от земных к небесным и како научает взывати Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум Божественный озари вы, Флоре и Лавре, егда благочестия хранители Прокл и Максим не токмо каменосечней хитрости вы научиша, но и на камени веры Христовой добре утвердиша, на немже несокрушими даже до конца пребысте, трудолюбно Господеви работающе, сего ради ублажаем вы, зовуще:

Радуйтеся, в трудех от юности воспитаннии;

радуйтеся, Христу себе поработившии.

Радуйтеся, леность далече отгнавшии;

радуйтеся, данный вам талант много усугубившии.

Радуйтеся, рабства плоти избегшии;

радуйтеся, духом Господеви работавшии.

Радуйтеся, трудолюбцев удобрение;

радуйтеся, ленивых укорение.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 3

Сила Вышняго подвиже правителя страны некия призвати делателей святых ко устроению храма идольскаго, капищу бо сему сооружаему бывшу, иный храм нерукотворенный созидашеся; людие страны тоя, Флора и Лавра проповедию наученнии, Истиннаго Бога познаша и Тому Единому пети навыкоша: Аллилуиа.

Икос 3

Имуще твердую веру в сердцах своих, небоязненно отыдоша богоноснии братия во ину страну на делание чуждое, и, по мале времени, в труд апостолов обратися делание их; людие, во тме и сени смертней седящии, светом Евангелия озаришася, еже каменосечцы богомудрии с собою принесоша, сего ради воспоем сих, зовуще:

Радуйтеся, языков просветители;

радуйтеся, апостолов подражатели.

Радуйтеся, Евангелия Христова провозвестницы;

радуйтеся, на ниве неоранней Господни работницы.

Радуйтеся, в людех тяжцех Господа восхвалившии;

радуйтеся, во языцех славу Его возвестившии.

Радуйтеся, Церкве прекрасное прозябение;

радуйтеся, небесных садов леторасленное украшение.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 4

Бурю злобы неистовыя воздвиже на вы Мемертин, идольский жрец, егда сыну его, на делание ваше неопасно взиравшу, око каменцем, внезапу отторгшимся, избодеся, и хулы многи отрыгаху на вы, делателие незлобивии, уста еще не ведевшаго пети: Аллилуиа.

Икос 4

Слышавше хуления многа и пристрашия свирепа Мемертина озлобленнаго, без страха прияша сия кротце Флор же и Лавр и, сострадания исполнени бывше, велие дерзновение веры проявиша, егда отрока уранена цела и здрава отцу предпоставити обещаша; мы же, таковей вере, кротости и упованию святых дивящеся, воспоем им тако:

Радуйтеся, равноангельныя кротости воплощение;

радуйтеся, велия веры исправление.

Радуйтеся, злословящаго вы благословившии;

радуйтеся, кленящему вас благотворившии.

Радуйтеся, на Бога, Помощника и Защитника, уповавшии;

радуйтеся, прибежище и утверждение в Бозе полагавшии.

Радуйтеся, в незлобии пред Господем ходившии;

радуйтеся, во уповании на Него николиже изнемогшии.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 5

Боготечныя звезды явистеся, святии, юноше тому, емуже уломком камене око плотское избодено бысть; вас бо держайся, не токмо от раны исцеле, но и очесы духовными прозре, проповеданием вашим научен, Истиннаго Бога позна и Тому в радости возопи: Аллилуиа.

Икос 5

Видя чудо велие, в сыне явленное, и отец его Мемертин ему споследова, идольскую прелесть отверг, Бога Истинна, яко же и сын, позна и по исповедании добрем двоице преславных мученик спострада, юже и мы ныне воспеваем, зовуще:

Радуйтеся, чудотворцы предивнии;

радуйтеся, врачеве духовнии.

Радуйтеся, идольскую прелесть чудесы ниспровергшии;

радуйтеся, неразумных души светом веры озарившии.

Радуйтеся, идольскаго жреца от идолобесия отвратившии и Христу сочетавшии;

радуйтеся, и сына его из вражеских сетей извлекшии.

Радуйтеся, демонов огорчение;

радуйтеся, Ангелов радование.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 6

Проповедницы любве истинныя явишася святии мученицы, егда при делании своем цену, за труд вземлемую, нищим раздаваху и, алчущих довольно питающе, сами в посте и лишении не сетующе пребываху, бодрственне воспевающе Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсия свет неизреченныя славы небесныя и озари храм, руками Флора и Лавра созданный, и не яко идолов вместилище, но во славу Имени Иисуса Христа освященный, людие же, свет той видевше, вся кумиры идольския, для храма того уготованныя, сокрушше, храмоздателем взываху сице:

Радуйтеся, светом богоразумия нас озарившии;

радуйтеся, мрак идолослужения разсеявшии.

Радуйтеся, от обдержащия прелести ны свободившии;

радуйтеся, путь жизни истинныя нам показавшии.

Радуйтеся, яко благоухания честнаго Церковь исполнисте;

радуйтеся, яко злосмрадие вражие далече отгнасте.

Радуйтеся, бесов дерзновенное поражение;

радуйтеся, Богу красное присвоение.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 7

Хотящим братиям святым по скончании делания, на неже звани быша, мирно во своя отыти, возбрани им работодавец жестокий; связав бо их и бив, яко злодеи к правителю Ликиону отведе, зане Христа яко Бога исповедаху и люди научиша взывати Ему: Аллилуиа.

Икос 7

Новая и лютая мучения уготова вам, страстотерпцы святии, правитель, егда возвратистеся связаннии и раны за Христа приимшии во страну свою, твердости же веры вашея отнюд не поколеба, мы же, терпение ваше ублажающе, взываем к вам сице:

Радуйтеся, Христови спотерпевшии;

радуйтеся, с Ним и воцарившиися.

Радуйтеся, в терпении души ваша стяжавшии;

радуйтеся, обетование, еже на небесех, приимшии.

Радуйтеся, на Начальника веры и Совершителя, Господа Иисуса взиравшии;

радуйтеся, на предлежавший вам подвиг добре востекшии.

Радуйтеся, малодушных ободрение;

радуйтеся, страждущих утешение.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 8

Странную и ужасную смерть изобрете людское жестокосердие кротчайшим братиям Флору и Лавру: в кладенец бо безводный ввержени и землею в нем посыпани быша; тако мняху нечестивии заглушити святых глас, к Богу вопиющих: Аллилуиа.

Икос 8

Весь мир не бе достоин вас, мученицы святии: вы бо, на земли себе места не обретше, в небесная преселившеся и яко истиннии граждане тамо отечествие снискавше, непрестанными благохвалениями Царю своему и Господу служите, восхвалим убо и мы сих богохвалящих похвалении сицевыми:

Радуйтеся, о земных небрегшии;

радуйтеся, на небесная ум свой вперившии.

Радуйтеся, нощь жития земнаго добре прешедшии;

радуйтеся, дне невечерняго — Царства Христова достигшии.

Радуйтеся, яко злато, в горниле мучений искушеннии;

радуйтеся, яко всеплодие жертвенное Богом приятии.

Радуйтеся, пред лицем человеческим муки приявшии;

радуйтеся, яко упование ваше безсмертия исполнено.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 9

«Всяк, иже исповесть Мя пред человеки, исповем его и Аз пред Отцем Моим», — рече Господь; по Господню сему словеси и вы, страстотерпцы Флоре и Лавре, яко доблии Христови исповедницы, пред Отцем Небесным прославлени есте и со всеми святыми выну зовете Святей Троице: Аллилуиа.

Икос 9

Витийство мира сего не может изрещи величие подвига страстотерпцев святых, яко же и премудрость века сего слова крестнаго вместити никакоже может; мы же, смиреннии, буйством проповеди о Распятом спасаеми, Флора и Лавра, яко себе самех отвергшихся и души своя Христа ради отщетивших, несумненно прославляем, зовуще к ним тако:

Радуйтеся, Христа пред человеки исповедавшии;

радуйтеся, яко и Сам Господь исповесть вы пред Ангелы Божии.

Радуйтеся, страсти Господа Иисуса Христа не устыдевшиися;

радуйтеся, ради благовестия Христова пострадавшии.

Радуйтеся, яко подвиг крепок подаде вам Господь;

радуйтеся, яко и разум свят дадеся вам от Вышняго.

Радуйтеся, яко искры по стеблию на небо востекшии;

радуйтеся, во время посещения вашего добре возсиявшии.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 10

Спасению нашему ходатаи молим вас быти, святии мученицы, добре страдавшии и венчавшиеся, и того ради благодать приимшии; о нас молитеся, да, избавльшеся от суетныя работы вражия, благодарственно вопием Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Стен каменных здатели иногда бывше, веры же твердостию, многоразличных мук и лютыя смерти за Христа претерпением велие дерзновение у Него снискавше, молятся ныне о чтущих память их верно, и в бедах многоразличных и напастех осеняют надежно поющих им сице:

Радуйтеся, Церкве Христовы столпи непоколебимии;

радуйтеся, веры христианския ограждение твердое.

Радуйтеся, в вере колеблемым утверждение крепкое;

радуйтеся, в мори напастей гибнущим пристанище надежное.

Радуйтеся, фиали златии, фимиама молитв исполненнии;

радуйтеся, смрадные страсти далече от нас прогоняющии.

Радуйтеся, теплии к Богу молитвенницы;

радуйтеся, преистиннии ходатаи.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 11

Пение неумолчно и лики светлы исполниша Царский град, егда по обретении принесени и честно положени в нем быша многоцелебнии мощи ваша, святии мученицы Флоре и Лавре, от них же мнози цельбу чудну приимше, благодарно пояху Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светом невещественным облистаеми, в селениях святых водворяеми и радости неизреченныя исполняеми, ликуете ныне со Ангелы светло, мученицы Господни, осветите и нас, мраком суетствий покрываемых, злобою мира сего озлобляемых и едину токмо отраду имущих, еже к вам прибегати и сице вы воспевати:

Радуйтеся, мглу прелести разгнавшии;

радуйтеся, безбожия нощь осветившии.

Радуйтеся, ненавидением неправедным возненавиденнии на земли;

радуйтеся, в радость Господа вшедшии на небеси.

Радуйтеся, скорбьми многими живот вечный наследствовавшии;

радуйтеся, в скорбех и теснотах сущим утешение от Духа Свята просящии.

Радуйтеся, звезды, блистания терпения испущающия;

радуйтеся, светила, верных души просвещающия.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 12

Благодать велика дана есть от Вышняго вам, доблии страдальцы, яко пришедшим от скорби великия и окропившим в крови Агнчей ризы своя; сего ради со всеми святыми Престолу Божию предстоите, выну зовуще: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще вы во храме вашем, хвалим вас, Флоре и Лавре, яко благочестия мученики, в трудех от юности пребывшия, веру в Троицу Нераздельную соблюдшия и ко Христу победно отшедшия, Ему же ныне предстояще, не забудите зовущих к вам сице:

Радуйтеся, Царя Небеснаго воини изряднии;

радуйтеся, венцы победными добре венчаннии.

Радуйтеся, камение многоценное в сокровищах Владыки Небеснаго;

радуйтеся, богатство неиждиваемое Церкве, на земли воинствующия.

Радуйтеся, зодчии, храм Духа Божественнаго в себе самех явившии;

радуйтеся, здатели, на недвижимем камени веры души многих утвердившии.

Радуйтеся, блистанием небесным ныне осияваемии;

радуйтеся, сумрак мыслей тяжких от нас прогоняющии.

Радуйтеся, Флоре и Лавре, рая Христова цвети прекраснии.

Кондак 13

О, преславная мученик двоице Флоре и Лавре, самобратное единение, Троице Святей честное похваление! Нынешнее приимши наше пение, молите Господа за ны, да избавит нас от всяких бед и скорбей, даровав же нам до конца пребывание во Святей Церкви Своей, да сподобит по кончине и последнем Суде с вами и со всеми святыми воспевати Богу: Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитва святым мученикам Флору и Лавру

Прехвальнии мученицы Флоре и Лавре, вас не земля потаила есть, но небо прият вы, во еже быти вам молитвенники и предстатели о чтущих с любовию честную память вашу. Молитеся же за ны, трудолюбцы незлобивии, да подвигнет Господь и нас, в трудех и утеснении сущих, к деланию заповедей Его, да не токмо о пищи и питии, но и о еже како угодити Господеви попечемся; споболите печалем и воздыханием нашим, и да не озлобятся до конца души наша, но да возгорятся любовию друг ко другу, да пребудем в мире и единомыслии, якоже и вы, самобратнии блаженнии. Наипаче же утвердите ны в вере святей и правей, юже имуще в сердцах наших, не устрашимся в поношении и унижении и всяких обстояниих, имиже одержими есмы, но, яко испытание силы веры нашея с благодарением сие приимше, доброе исповедание соблюдем, в немже и прейдем от юдоли сей в вечное Царствие Господа нашего, Емуже слава и держава во веки веков. Аминь.

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *