Минея праздничная на церковно славянском

Текст Праздничной минеи на церковнославянском языке

РОЖДЕСТВО ПРЕСВЯТЫЯ ВЛАДЫЧИЦЫ НАШЕЯ БОГОРОДИЦЫ И ПРИСНОДЕВЫ МАРИИ

8 сентября

НА МАЛЕЙ ВЕЧЕРНИ

На Го́споди, воззва́х: стихиры на 4. Глас 1.

Подобен: Небе́сных чино́в:

Иоаки́м и А́нна торжествуют, / Нача́ток ро́ждше на́шего спасе́ния, / еди́ну Богоро́дицу, / с ни́миже и мы пра́зднуем днесь, / от ко́рене о́наго Иессе́ева / блажа́ще Де́ву Чи́стую.

От А́нны днесь цвет, / сад Богода́нный, / Богоро́дица прозябе́, спасе́ние челове́ков, / из Нея́же всех Зижди́тель ро́ждься па́че ума́, / Ада́мову очища́ет, я́ко Благ, / всю скве́рну бла́гостию.

Кто дово́льно по досто́инству пе́ти возмо́жет / от А́нны неизрече́нно младе́нствующую Де́ву? / Го́ры у́бо и хо́лми, сла́дость иска́пайте днесь: / всех бо жизнь и очище́ние / млеко́м пита́ется, / Богоро́дица Чи́стая.

Я́же пре́жде непло́дная страна / зе́млю плодоно́сну ражда́ет / и, от непло́дныя утро́бы плод свят да́вши, млеко́м пита́ет. / Чу́до стра́шно́ Пита́тельница Жи́зни на́шея, / Я́же Небе́сный Хлеб во чре́ве прие́мши, / млеко́м от сосцу́ пита́ется.

Слава, и ныне, глас 4:

Всечестно́е Твое́ рождество́, / Пресвята́я Де́во Чи́стая, / А́нгелов мно́жество на Небеси́ / и челове́ческий род на земли́, ублажа́ем, / я́ко Ма́ти была́ еси́ Творца́ всех, Христа́ Бо́га. / Того́ моля́щи о нас не преста́й, мо́лимся, / и́же на Тя по Бо́зе упова́ние поло́жших, / Богоро́дице Всепе́тая и Неискусобра́чная.

Hа стиховне стихиры, глас 2.

Подобен: До́ме Евфра́фов:

Ра́дуйся, Иоаки́ме, и А́нно: / ра́дуйтеся, я́ко ра́дости / и спасе́ния Хода́таица, / от непло́дове Де́ва, / нам ражда́ется.

Стих: Слы́ши, Дщи, и виждь, / и приклони́ у́хо Твое́.

Ты еди́на земны́х / показа́лася еси́ спасе́ние, / яко ро́ждши Сло́во, / па́че сло́ва и естества́: / тем Тя ублажа́ем.

Стих: Лицу́ Твоему́ помо́лятся / бога́тии лю́дстии.

Отложи́, Ада́ме и Е́во, / вся́ку печа́ль: / Ма́ти бо Ра́дости / от непло́дове / пресла́вно прозяба́ет днесь.

Слава, и ныне, подобен тойже:

Храм Бо́жий, / Еди́на Богоро́дица, / от непло́дове / и неражда́ющия происхо́дит, / и ра́дуется Ада́м, взыва́я.

Тропарь писан на велицей вечерни.

НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ

Стихословим Блаже́н муж: 1–й антифон.

На Го́споди, воззва́х: стихиры на 8, глас 6, самогласны. Сергиа Патриарха:

Днесь И́же на разу́мных Престо́лех почива́яй Бог / Престо́л свят на земли́ Себе́ предугото́ва: / утверди́вый му́дростию Небеса́ / Не́бо одушевле́нное человеколю́бием соде́ла, / от непло́днаго бо ко́рене / сад живоно́сен израсти́ нам, Ма́терь Свою́, / И́же чуде́с Бог / и ненаде́ющихся наде́жда, / Го́споди, сла́ва Тебе́.

Сей день Госпо́день, / ра́дуйтеся, лю́дие: / се бо Све́та черто́г / и кни́га Сло́ва Живо́тнаго / из утро́бы произы́де, / и Я́же к восто́ком дверь, ро́ждшися, / ожида́ет вхо́да Святи́теля вели́каго, / eди́на и Eди́наго вводя́щи Христа́ во вселе́нную, / во спасе́ние душ на́ших.

А́ще и Боже́ственным хоте́нием / све́тлыя непло́дны жeны́ прозябо́ша, / но всех Мари́я рожде́нных боголепно превозсия́: / я́ко, от непло́дныя пресла́вно ро́ждшися ма́тере, / породи́ пло́тию всех Бо́га, / па́че eстества́ от безсе́менныя утро́бы; / eди́на дверь Eдиноро́днаго Сы́на Бо́жия, / Ю́же проше́д, заключе́нну сохрани́ / и, вся му́дре устро́ив, я́ко весть Сам, / всем челове́ком спасе́ние соде́ла. (2)

Стефана Святоградца:

Днесь непло́дная врата́ отверза́ются, / и дверь деви́ческая Боже́ственная предгряде́т, / днесь плод ражда́ти благода́ть начина́ет, / явля́ющи ми́ру Бо́жию Ма́терь, / Éюже земна́я с Небе́сными совокупля́ются, / во спасе́ние душ на́ших. (2)

Днесь всеми́рныя ра́дости провозвеще́ние, / днесь возве́яша ве́три, / спасе́ния провозве́стницы, / eстества́ на́шего разреша́ется непло́дство: / непло́ды бо ма́ти показу́ется / де́вствующия и по рождестве́ Зижди́телеве, / из Нея́же чу́ждее присвоя́ет И́же eстество́м Бог / и заблу́ждшим Пло́тию спасе́ние содева́ет, / Христо́с Человеколю́бец, / и Изба́витель душ на́ших.

Днесь непло́дная А́нна ражда́ет Богоoтрокови́цу, / от всех родо́в произбра́нную / в жили́ще всех Царя́ и Зижди́теля, Христа́ Бо́га, / во исполне́ние Боже́ственнаго смотре́ния, / и́мже назда́хомся, земноро́днии, / и обнови́хомся от тли к жи́зни неконе́чней.

Слава, и ныне, 1–ю стихиру: Днесь И́же на разу́мных Престо́лех:

Вход. Прокимен дне.

Бытия́ чте́ние (глава 28):

Изы́де Иа́ков от студенца́ кля́твеннаго и и́де в Харра́нь. И обре́те ме́сто, и спа та́мо: за́йде бо со́лнце, и взят от ка́мения ме́ста того́, и положи́ возгла́вие себе́, и спа на ме́сте о́ном. И сон ви́де. И се ле́ствица, утвержде́на на земли́, eя́же глава́ досяза́ше до небе́с, и А́нгели Бо́жии восхожда́ху и низхожда́ху по ней. Госпо́дь же утвержда́шеся на ней, и рече́: Аз Бог Авраа́мов, отца́ твоего́, и Бог Исаа́ков, не бо́йся: земля́, иде́же ты спи́ши на ней, тебе́ дам ю и се́мени твоему́. И бу́дет се́мя твое́, я́ко песо́к земны́й, и распространи́тся на мо́ре, и ли́ву, и се́вер, и на восто́ки; и возблагословя́тся о тебе́ вся коле́на земна́я и о се́мени твое́м. И се Аз с тобо́ю, сохраня́яй тя на вся́ком пути́, а́може а́ще по́йдеши. И возвращу́ тя в зе́млю сию́, яко не и́мам тебе́ оста́вити, до́ндеже сотвори́ти Ми вся, ели́ка глаго́лах тебе́. И воста́ Иа́ков от сна своего́, и рече́: яко eсть Госпо́дь на ме́сте сем, аз же не ве́дех. И убоя́ся, и рече́: я́ко стра́шно ме́сто сие́; несть сие́, но дом Бо́жий и сия́ врата́ Небе́сная.

Прoро́чества Иезеки́илева чте́ние (главы 43 и 44)

Та́ко глаго́лет Госпо́дь: бу́дет от дне осма́го и про́чее, сотворя́т иере́и на олтари́ всесожже́ния ва́шего и я́же спасе́ния ва́шего, и прииму́ вы, глаго́лет Адонаи́ Госпо́дь. И обрати́ мя на путь врат святы́х вне́шних, зря́щих на восто́ки, и сия́ бя́ху затворе́на. И рече́ Госпо́дь ко мне: врата́ сия́ затворе́на бу́дут и не отве́рзутся, и никто́же про́йдет сквозе́ их; я́ко Госпо́дь Бог Изра́илев про́йдет и́ми, и бу́дут затворе́на. Я́ко Игу́мен ся́дет в них сне́сти хлеб, по пути́ Ела́мских врат вни́дет и по пути́ его́ изы́дет. И введе́ мя по пути́ врат святы́х, су́щих к се́веру, пря́мо хра́му, и ви́дех, и се испо́лнь сла́вы храм Госпо́день.

При́тчей чте́ние (глава 9)

Прему́дрость созда́ Себе́ дом и утверди́ столпо́в седмь. Закла́ Своя́ же́ртвенная, и раствори́ в ча́ши Свое́й вино́, и угото́ва Свою́ трапе́зу. Посла́ Своя́ рабы́, созыва́ющи с высо́ким пропове́данием на ча́шу, глаго́лющи: И́же есть безу́мен, да уклони́тся ко Мне. И тре́бующим ума́ рече́: Прииди́те, яди́те Мой хлеб, и пи́йте вино́, е́же раствори́х вам. Оста́вите безу́мие и жи́ви бу́дете, и взыщи́те ра́зума, да поживете́, и испра́вите ра́зум в ве́дении. Наказу́яй злы́я прии́мет себе́ безче́стие, облича́яй же нечести́ваго опоро́чит себе́: обличе́ния бо нечести́вому ра́ны ему́. Не облича́й злых, да не возненави́дят тебе́. Облича́й прему́дра, и возлю́бит тя. Даждь прему́дрому вину́, и прему́дрший бу́дет. Сказу́й пра́ведному, и приложи́т приима́ти. Нача́ло прему́дрости страх Госпо́день и сове́т святы́х ра́зум: разуме́ти бо зако́н по́мысла есть блага́го. Сим бо о́бразом мно́гое поживе́ши вре́мя, и приложа́тся тебе́ ле́та живота́.

На литии стихиры, глас 1, самогласны.

Стефана Святоградца:

Нача́ло на́шего спасе́ния, лю́дие, днесь бысть: / се бо пронарече́нная от родо́в дре́вних / Ма́ти и Де́ва и прия́телище Бо́жие / от непло́дове роди́тися происхо́дит, / цвет от Иессе́я и от ко́рене eго́ жезл прозябе́. / Да ра́дуется Адам пра́oтец, / и Éва да весели́тся ра́достию, / се бо созда́нная от ребра́ Ада́мова дщерь и Вну́ку блажи́т я́вственне: / роди́ся бо мне, рече, избавле́ние, / eго́же ра́ди от уз а́довых свобожду́ся. / Да ра́дуется Дави́д, бия́ в гу́сли, / и да благослови́т Бо́га, / се бо Де́ва происхо́дит от утро́бы непло́дныя, / ко спасе́нию душ на́ших.

Глас 2:

Прииди́те, любоде́вственнии вси / и чистоты́ рачи́телие, / прииди́те, подыми́те любо́вию де́вства похвалу́, / от ка́мене тве́рдаго теку́щий исто́чник жи́зни / и от безча́дствующия купину́ невеще́ственнаго Oгня́, / очища́ющаго и просвеща́ющаго ду́ши на́ша.

Читать онлайн «Минея праздничная (рус)»

РОЖДЕСТВО ПРЕСВЯТОЙ ВЛАДЫЧИЦЫ НАШЕЙ БОГОРОДИЦЫ И ПРИСНОДЕВЫ МАРИИ

8 сентября

НА МАЛОЙ ВЕЧЕРНЕ

На «Господи воззвах:» стихиры на 4, глас 1

Подобен: «Небесных полков:»*

Иоаким и Анна торжествуют, / родив Начаток нашего спасения, / единственную Богородицу. / С ними и мы празднуя в сей день / прославляем от славного корня Иессеева / происшедшую Деву чистую.

От Анны в сей день Жезл, / Насаждение Богом данное, / – Богородица произросла, спасение людей, / От Которой всех Творец, родившись превыше мысли, / Очищает, как благой, / всю скверну Адама Своею благостию.*

Кто в должной мере сможет / по достоинству воспеть / от Анны неизреченно рожденного младенца – Деву? / Источите же, горы и холмы, / капли сладостные в сей день: / ибо молоком питается всех жизнь и очищение / – Богородица чистая.*

Прежде неплодная страна / Землю плодоносную рождает, / и от бесплодного чрева дав плод святой, / молоком его питает. / Чудо повергающее в трепет: / Питательница Жизни нашей / Небесный Хлеб во чреве принявшая, / молоком от сосцов питается!

Слава, и ныне, глас 4

Всесвященное Твое рождество, / Пресвятая Дева чистая, / Ангелов множество на небесах / и мы, род человеческий, на земле прославляем, / ибо Ты стала Матерью Царя всех, Христа Бога. / Его молить о нас не прекращай, молимся, / на Тебя после Бога надежду возложивших, / Богородица всеми воспеваемая и брака не познавшая!

«Свет отрадный:» и прокимен дня.

Стихиры на стиховне, глас 2,

Подобен: «Дом Евфрафов:»*

Радуйтесь, Иоаким и Анна! / Радуйтесь, что радости и спасения Подательница – Дева / от неплодной нам рождается!

Стих: Услышь, Дочь, и посмотри, / и склони ухо Твоё. Пс 44:11а

Ты единственная из земных / показала в Себе спасение, / как родившая Слово / превыше слова и естества; / потому мы Тебя блаженной именуем.

Стих: Лицо Твоё будут умолять / богатые из народа. Пс 44:13б

Отложите, Адам и Ева, / всякую печаль, / ибо Матерь Радости от неплодной / преславно произрастает в сей день.

Слава, и ныне, глас и подобен тот же

Храм Божий / – единственная Богородица / от неплодной и не рождавшей происходит, / и радуется Адам, восклицая.

Тропарь, глас 4

Рождество Твоё, Богородица Дева: (смотри на великой вечерне).

Также ектения и отпуст.

НА ВЕЛИКОЙ ВЕЧЕРНЕ

На «Господи воззвах» стихиры на 8, глас 6, самогласны

Сергия Святоградца

В сей день почивающий на разумных Престолах Бог / на земле святой престол Себе предуготовал; / утвердивший мудростью небеса / Небо Одушевленное по человеколюбию устроил; / ибо из неплодного корня Он вырастил нам / живоносное насаждение – Матерь Свою. / Ты – Бог чудес и надежда безнадежных, / Господи, слава Тебе!

Это – день Господень, радуйтесь люди; / ибо Света брачный Чертог / и Книга Слова жизни из чрева произошла; / и Рожденная – дверь, обращенная к востоку, / ожидает входа великого Священника, – / единственная, и вводящая во вселенную единого Христа / ко спасению душ наших.

Если по Божественной воле / знаменитые бесплодные жены и произвели детей, / но Мария богоприлично просияла более всех рожденных; / ибо Она, Сама чудесно родившись от бездетной матери, / родила по плоти Бога всех / выше природы из бессеменного чрева, – / единственная Дверь единородного Сына Божия; / через нее пройдя, Он Её затворенной сохранил / и, все устроив мудро, как знает Сам, / произвел для всех людей спасение. (2)

Стефана Святоградца

В сей день бесплодные врата отверзаются, / и выходит девственная Божественная Дверь; / в сей день приносить первые плоды начинает благодать, / являя миру Божию Матерь, / чрез Которую земное с небесным соединяется / для спасения душ наших. (2)

Сей день – вступление всемирной радости, / в сей день повеяли ветры, предвестники спасения; / бесплодие природы нашей прекращается, / ибо бесплодная оказывается матерью / Той, Кто девствует и после рождения Создателя, / от Которой Бог по естеству усвояет чуждое Себе / и чрез плоть спасение обольщенным производит: / Христос человеколюбец и искупитель душ наших.

В сей день неплодная Анна рождает Божию Отроковицу, / предъизбранную от всех родов / в обитель Царю всех и Творцу, Христу Богу, / для исполнения Божественного замысла, / которым мы, на земле рожденные, воссозданы / и обновлены из тления / к жизни непрекращающейся.

Слава, и ныне: В сей день почивающий на разумных престолах Бог:

Вход. Прокимен дня. И чтения праздника:

1. Бытия чтение

Отправился Иаков от Колодца Клятвы и пошел в Харран, и пришел на одно место, и лег там спать, потому что зашло солнце. И взял один из камней того места, и положил под голову себе, и уснул на том месте. И увидел во сне: и вот, лестница утверждена на земле, а ее верх доходит до неба; и Ангелы Божии восходили и нисходили по ней. Господь же стоял на ней, и сказал Он: «Я – Бог Авраама, отца твоего, и Бог Исаака; не бойся. Землю, на которой ты спишь, тебе Я дам ее и семени твоему; и будет семя твоё, как песок земной; и распространится к морю, и к югу, и к северу, и к востоку; и благословятся в тебе и в семени твоем все племена земные; и вот, Я с тобою, сохраняя тебя на всяком пути, куда бы ты ни пошел; и возвращу тебя в землю сию, ибо не оставлю тебя, доколе не совершу Я того, что сказал тебе». И пробудился Иаков от сна своего и сказал: «Господь присутствует на месте этом; а я не знал!» И убоялся и сказал: «Как страшно место сие! Это не что иное, как дом Божий, и это – врата небесные!»

Быт 28:10–17

2. Пророчества Иезекииля чтение

со дня восьмого и далее будут приносить священники на жертвеннике всесожжения ваши и жертвы о спасении вашем; и Я благосклонно приму вас, говорит Господь. И возвратил он меня на путь ко внешним вратам святилища, обращенным на восток, и они были затворены. И сказал мне Господь: «Врата эти будут затворены, и не отворятся, и никто не пройдет через них, ибо Господь, Бог Израилев, пройдет через них, и они будут затворены. Потому правитель – он сядет в них, чтобы вкусить хлеб пред Господом; войдет путем притвора этих ворот, и тем же путем выйдет». И ввел меня по пути к воротам святилища, тем, что к северу напротив храма, и я увидел: и вот, полон славы дом Господень.

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *