Соборование поскору

Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл утвердил предложение председателя комиссии Межсоборного присутствияпо вопросам богослужения и церковного искусства архиепископа Егорьевского Марка о внесении изменений в текст «Последования Святаго Елеа, совершаемого поскору» (принят Священным Синодом 25-26 декабря 2012 года, журнал № 130).

ПОСЛЕДОВАНИЕ СВЯТАГО ЕЛЕА,

совершаемое поскору

Священник, облечен в епитрахиль и поручи (аще возможно, то и в фелонь), начинает: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно и во веки веков.

И начало обычное.

Посем Аллилуиа, глас 6.

Стих 1: Господи, да не яростию Твоею обличиши мене, ниже гневом Твоим накажеши мене.

Стих 2: Помилуй мя, Господи, яко немощен есмь.

Таже тропари, глас 6: Помилуй нас, Господи, помилуй нас! — всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву, яко Владыце, грешнии, приносим: Помилуй нас.

Слава: Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом! Не прогневайся на ны зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и ныне яко благоутробен, и избави ны от враг наших — Ты бо еси Бог наш, и мы людие Твои, вси дела руку Твоею, и имя Твое призываем.

И ныне: Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющиися на Тя да не погибнем, но да избавимся Тобою от бед — Ты бо еси спасение рода христианскаго.

И абие тропарь, глас 4: Скорый в заступлении един сый, Христе, скорое свыше покажи посещение страждущему рабу Твоему (или страждущей рабе Твоей), избави недугов, и горьких болезней; воздвигни во еже пети Тя и славити непрестанно, молитвами Богородицы, Едине Человеколюбче.

Таже:

Миром Господу помолимся.

Господи, помилуй.

О свышнем мире и спасении душ наших, Господу помолимся.

Господи, помилуй.

О мире всего мира, благостоянии Святых Божиих Церквей и соединении всех, Господу помолимся.

Господи, помилуй.

О Великом господине и отце нашем Святейшем Патриарсе КИРИЛЛЕ, и о господине нашем (высоко-)преосвященнейшем митрополите (или: архиепископе, или: епископе) имярек, честнем пресвитерстве, во Христе диаконстве, и о всем причте и людех, Господу помолимся.

Господи, помилуй.

О еже благословитися елею сему силою и действом и наитием Святаго Духа, Господу помолимся.

Господи, помилуй.

Господи, помилуй.

О еже избавитися ему же (или: ей же) и нам от всякия скорби, гнева и нужды, Господу помолимся.

Господи, помилуй.

Заступи, спаси, помилуй, и сохрани его (или: ю) и нас, Боже, Твоею благодатию.

Господи, помилуй.

Пресвятую, Пречистую, Преблагословенную, Славную Владычицу нашу Богородицу и Приснодеву Марию, со всеми святыми помянувше, сами себе, и друг друга, и весь живот наш Христу Богу предадим.

Тебе, Господи.

И абие иерей влагает вино (или воду) в елей, благословляет его и глаголет молитву:

Господи, милостию и щедротами Твоими исцеляяй сокрушения душ и телес наших; Сам Владыко, освяти елей сей, якоже быти помазующимся от него во исцеление, и в пременение всякия страсти, скверны плоти и духа, и всякаго зла; да и в сем прославится Твое Пресвятое Имя, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков, аминь.

Таже: Вонмем. Мир всем.

И духови твоему.

Премудрость.

Прокимен, глас 1: Буди, Господи, милость Твоя на нас, якоже уповахом на Тя.

Стих: Радуйтеся праведнии о Господе, правым подобает похвала.

Премудрость.

Соборнаго послания Иаковля чтение (зачало 57)

Вонмем.

Братие, образ приимите злострадания и долготерпения, пророки, иже глаголаша именем Господним. Се блажим терпящия: терпение Иовле слышасте, и кончину Господню видесте, яко многомилостив есть Господь, и щедр. Прежде же всех, братия моя, не кленитеся ни небом, ни землею, ни иною коею клятвою. Буди же вам, еже ей, ей, и еже ни, ни: да не в лицемерие впадете. Злостраждет ли кто в вас: да молитву деет. Благодушствует ли кто: да поет. Болит ли кто в вас: да призовет пресвитеры церковныя. И да молитву сотворят над ним, помазавше его елеем во Имя Господне. И молитва веры спасет болящаго. И воздвигнет его Господь, и аще грехи будет сотворил, отпустятся ему. Исповедайте убо друг другу согрешения, и молитеся друг за друга, яко да исцелеете: много бо может молитва праведнаго поспешествуема.

Аллилуиа, глас 8.

Стих: Милость и суд воспою Тебе, Господи.

Премудрость, прости. Услышим святаго Евангелия.

От Марка святаго Евангелия чтение (зачало 23).

Слава Тебе, Господи, слава Тебе.

Вонмем.

Во время оно, призва Иисус обанадесяте, и начат их посылати два два: и даяше им власть над духи нечистыми. И заповеда им, да ничесоже возьмут на путь, токмо жезл един: ни пиры, ни хлеба, ни при поясе меди: Но обувени в сандалия, и не облачитися в две ризе. И глаголаше им: идеже аще внидете в дом, ту пребывайте, дондеже изыдете оттуду. И елицы аще не приимут вы, ниже послушают вас, исходяще оттуду, оттрясите прах, иже под ногами вашими, во свидетельство им. Аминь глаголю вам: отраднее будет Содомом и Гоморром в день судный, неже граду тому. И изшедше проповедаху, да покаются: и бесы многи изгоняху. И мазаху маслом многи недужныя, и исцелеваху.

Слава Тебе, Господи, слава Тебе.

И ектения:

Помилуй нас, Боже, по велицей милости Твоей, молим Ти ся, услыши и помилуй.

Господи, помилуй, трижды.

Еще молимся о милости, жизни, мире, здравии, спасении, посещении и оставлении грехов раба Божия (или: рабы Божией), имярек.

Господи, помилуй, трижды.

О еже проститися ему (или: ей) всякому согрешению, вольному и невольному, Господу помолимся.

Господи, помилуй, трижды.

Яко милостив и человеколюбец Бог еси, и Тебе славу возсылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков.

Аминь.

И молитва:

Владыко Вседержителю, Святый Царю, наказуяй и не умерщвляяй, утверждаяй низпадающия, и возводяй низверженныя, телесныя скорби исправляяй человеков; молимся Тебе, Боже наш, яко да наведеши милость Твою на елей сей, и на помазующияся от него во Имя Твое: да будет им во исцеление души же и тела, и во очищение и изменение всякия страсти, и всякаго недуга, и язи, и всякия скверны плоти и духа. Ей, Господи, врачебную Твою силу с небесе низпосли, прикоснися телеси, угаси огневицу, укроти страсть, и всякую немощь таящуюся. Буди врач раба Твоего (или: рабы Твоея) имярек, воздвигни его (или: ю) от одра болезненнаго и от ложа озлобления цела и всесовершенна (или: целу и всесовершенну), даруй (или: ю) его Церкви Твоей благоугождающа и творяща (или: благоугождающу и творящу) волю Твою.

Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

И по молитве вземлет иерей стручец и, омочив и во святый елей, помазует болящаго крестообразно: на челе, на ноздрях, на ланитех, на устех, на персех, на руках на обе стране, глаголя молитву сию:

Отче Святый, Врачу душ и телес, пославый Единороднаго Твоего Сына, Господа нашего Иисуса Христа, всякий недуг исцеляющаго и от смерти избавляющаго, исцели и раба Твоего (или: рабу Твою) имярек, от обдержащия его (или: ю) телесныя и душевныя немощи, и оживотвори его (или: ю) благодатию Христа Твоего. Молитвами Пресвятыя Владычицы нашея Богородицы, и Приснодевы Марии: предстательствы честных Небесных Сил безплотных: силою Честнаго и Животворящаго Креста: честнаго славнаго пророка, Предтечи и Крестителя Иоанна: святых славных и всехвальных апостолов: святых славных, и добропобедных мучеников: преподобных и богоносных отец наших: святых и исцелителей безсребренников, Космы и Дамиана, Кира и Иоанна, Пантелеимона и Ермолая, Сампсона и Диомида, Фотия и Аникиты: святых и праведных богоотец Иоакима и Анны: и всех святых.

Яко Ты еси Источник исцелений, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, со Единородным Твоим Сыном, и Единосущным Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

По скончании же помазания иерей, взем святое Евангелие, и разгнув е, возлагает писмены на главе больнаго, и глаголет молитву сию:

Царю Святый, благоутробне и многомилостиве Господи Иисусе Христе, Сыне и Слове Бога Живаго, не хотяй смерти грешнаго, но яко обратитися, и живу быти ему. Не полагаю руку мою грешную на главу пришедшаго (или: пришедшия) к Тебе во гресех, и просящаго (или: просящия) у Тебе нами оставление грехов; но Твою руку крепкую и сильную, яже во святом Евангелии сем, еже держу на главе раба Твоего (или: рабы Твоея) имярек: и молюся Ти, и прошу милостивное и непамятозлобное человеколюбие Твое, Боже, Спасителю наш, пророком Твоим Нафаном покаявшемуся Давиду о своих согрешениих оставление даровавый, и Манассиину еже о покаянии молитву приемый: Сам и раба Твоего (или: рабу Твою) имярек, кающагося (или: кающуюся) о своих си согрешениих, приими обычным Твоим человеколюбием, презираяй вся его (или: ея) прегрешения.

Ты бо еси Бог наш, Иже и седмьдесят крат седмерицею оставляти повелевый падающим в грехи: зане яко величество Твое, тако и милость Твоя, и Тебе подобает всякая слава, честь и поклонение, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Снемше же Евангелие с главы больнаго, дает целовати е.

И начинает чин, егда случится вскоре вельми больному дати Причастие.

Аще же ни, Слава, и ныне: Господи, помилуй (трижды) Благослови.

И отпуст:

Христос истинный Бог наш, молитвами Пречистыя Своея Матере; силою Честнаго и Животворящаго Креста; святаго славнаго и всехвальнаго апостола Иакова, брата Божия и перваго архиереа Иерусалимскаго, и всех святых, помилует и спасет нас, яко благ и Человеколюбец.

Официальный сайт Московского Патриархата

Состоявшееся 25-26 декабря с.г. заседание Священного Синода Русской Православной Церкви утвердило чин «Последования Святаго Елеа, совершаемого поскору», подготовленный комиссией Межсоборного присутствия по вопросам богослужения и церковного искусства (журнал #130).
Принимая аргументацию комиссии-проектанта, представленую в упомянутом журнале, не могу не отметить своего некоторого недоумения, возникшего при ознакомлении с проектом:
* мне несколько непонятно, почему для богослужебного языка русской церкви при наличии как достаточного числа людей, с ним хорошо знакомых, так и соответствующих издательских возможностей, текст последования дан в современной, а не в церковнославянской орфографии;
* если взять за труд познакомиться с Требником, то можно заметить, что началом большинства таких чинопоследований (в частности, собственно чина елеосвящения) является к.-л. псалом;
* мне неясна логика составителей, поместивших мирную ектению после аллилуии;
* так же мне не ясна их логика, усвоившая аллилуии шестой глас и привязавшая к оной тропарь четвертого гласа.
Предлагаю просвещенному вниманию участников и читателей сообщества свою редакцию этого чина (Portable Document Format), куда внесены следующие исправления:
* последование набрано по-церковнославянски;
* после обычного начала помещен псалом 142, как в оригинальном последовании требника;
* все упоминания приемлющего таинство человека (данное в оригинальном последовании в мужском роде с добавлением в синодальном чине такового в женском роде) снабжены и упоминанием во множественном числе (в пояснительной записке к синодальному чину справедливо указано, что последование елеосвящения совершается над одним человеком, сущим в немощи, но обстоятельства совершения такого чина могут быть разные, а, по собственному опыту и не в упрек досточтимым пресвитерам, не всякий совершитель таинств может правильно просклонять церковнославянские существительные, прилагательные, причастия и местоимения);
* мирной ектении усвоен обычный возглас;
* аллилуия помещена после мирной ектении, ей усвоен 4-й глас, т.к. данный в последовании тропарь — именно четвертого гласа;
* молитва освящения елея и вина (воды) дана после тропаря (вопрос — может, ее стоит поместить после сугубой ектении?);
* вместо помещенного в чине прокимна (первый прокимен чина соборования, или воскресный литургийный первого гласа «Буди, Господи, милость твоя…») предложен шестой прокимен чина соборования, глас 6 «Сердце чисто созижди во мне, Боже…», вместо аллилуии перед Евангелием (первая аллилуия оригинального последования, глас 8 «Милость и суд…») — седьмая аллилуия чина, глас 7 «Услышит тя Господь в день печали…»;
* составители синодального чина поместили в оный 23-е зачало Евангелия от Марка, которое отсутствует в оригинальном чине — в предлагаемой редакции предложено как Мк. 23, так и первое евангелие оригинального чина — Лк. 53 (этим и объясняется, почему при составления предлагаемой редакции были выбраны прокимен и аллилуия от разных по номеру чтений).
Прошу глубокоуважаемое собрание внимательно рассмотреть предагаемую редакцию чина соборования, певаемого поскору, и указать редактору его ошибки и несуразности.
UPD. Предлагаю еще один вариант, в котором молитва освящения елея помещена в конце мирной ектении (с учетом мнения глубокоуважаемых комментаторов о том, что мирная ектения и ее доксология должна соединяться с молитвой — хотя наличие сугубой ектении без такой молитвы почему-то по умолчанию принимается). В общем, выбирайте, кому что нравится )))
P.S. Тем же, кто еще не воспользовался, паки предлагаю шпаргалку для диаконов с прокименами утрени «на все случаи жизни».

Патриарх Кирилл утвердил предложение Межсоборного присутствия по вопросам богослужения и церковного искусства о внесении ряда изменений в текст чинопоследования Елеосвящения, совершаемого «поскору», сообщает сайт «Патриархия.ru».

Отмечается, что в новой редакции текста «Последования Святаго Елеа, совершаемого поскору» между «Аллилуарием», открывающим чин, и тропарем «Скорый в заступлении…» вставлены покаянные тропари «Помилуй нас, Господи, помилуй нас…».

Изменения внесены в связи с тем, что тропарь «Скорый в заступлении» является молитвой о больном, но Таинство Елеосвящение — это не только молитва о больном, но и покаянный чин.

Добавление покаянных тропарей уравновешивает эти две темы.

Помимо этого, полный чин Елеосвящения состоит из двух больших частей — предварительной, в которую включены только псалмы и песнопения (но не священнодействия), и основной, во время которой читаются отрывки из Апостола и Евангелия и священники возносят Богу молитвы и совершают священнодействия.

— В настоящем варианте краткого чина Елеосвящения от первой, предварительной, части полного чинопоследования сохранился только аллилуиарий (тропарь «Скорый в заступлении» — уже не из предварительной части чина, а из основной). Но аллилуиарий все-таки подразумевает продолжение, а без покаянных тропарей получается, что его нет, — объяснил член комиссии Межсоборного присутствия по вопросам богослужения и церковного искусства священник Михаил Желтов.

Также, включение покаянных тропарей вносит баланс в использование гласов: аллилуиарий в начале чина поется на шестой глас, а тропарь «Скорый в заступлении» — на четвертый глас, поэтому петь их подряд — нелогично и неправильно.

Добавление тропарей шестого гласа после аллилуиария снимает несоответствие.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *